Εάν έχετε πάει στον οδοντίατρο μπορεί να έχετε κάνει ακτινογραφία. Μια ακτινογραφία παρέχει στον οδοντίατρο εικόνες των εσωτερικών τμημάτων των δοντιών και των ούλων σας. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της στοματικής σας υγείας όταν συνδυάζονται με φυσική εξέταση. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού των οδοντικών ακτινογραφιών.
Ο σκοπός των οδοντικών ακτίνων Χ
Οι οδοντικές ακτινογραφίες είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τους οδοντιάτρους. Παρέχουν εικόνες του εσωτερικού των δοντιών και των ούλων σας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον οδοντίατρό σας να αξιολογήσει την κατάσταση της στοματικής σας υγείας. Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ζητημάτων όπως η τερηδόνα, τα προσκρουόμενα δόντια και η τερηδόνα. Εάν ο οδοντίατρός σας συστήσει μια ακτινογραφία, είναι σημαντικό να την κάνετε. Η κατάσταση της στοματικής σας υγείας μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συνολική υγεία σας. Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οδοντικών και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία.
Λήψη τακτικών οδοντιατρικών ακτινογραφιών
Ενώ η οδοντιατρική φροντίδα κάθε ατόμου είναι μοναδική για τις δικές του ανάγκες, γενικά συνιστάται να κάνετε ακτινογραφία τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι οδοντίατροι συνιστούν επίσης να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν ακτινογραφίες σε έναν από τους δύο ετήσιους οδοντιατρικούς τους ελέγχους.
Η σημασία των οδοντικών ακτινογραφιών
Λόγω του όγκου των πληροφοριών που μπορούν να παρέχουν οι ακτινογραφίες στους οδοντιάτρους, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να λαμβάνετε μία. Παρακάτω είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε ακτινογραφία.
Ηλικία
Οι ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να κάνουν ακτινογραφίες πιο συχνά λόγω οδοντικών κινδύνων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ξηροστομία και νόσος των ούλων
Τρέχοντα Οδοντιατρικά Θέματα
Οι ακτινογραφίες πρέπει να γίνονται πιο συχνά για ασθενείς που έχουν συμπτώματα σοβαρού οδοντικού προβλήματος
Ασθένεια των ούλων
Οι ασθενείς που έχουν ουλίτιδα (ή ιστορικό ουλίτιδας) πρέπει να κάνουν ακτινογραφίες πιο συχνά για να αντιμετωπίσουν τα σημάδια της ουλίτιδας όσο το δυνατόν νωρίτερα
Παιδιά
Επειδή τα δόντια των παιδιών αλλάζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα παιδιά πρέπει να κάνουν ακτινογραφίες πιο συχνά για την παρακολούθηση της στοματικής υγείας και ανάπτυξής τους
Οδοντιατρική ασφάλεια με ακτίνες Χ
Τα οφέλη των ακτίνων Χ υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτές. Οι οδοντικές ακτινογραφίες περιλαμβάνουν κάποια ακτινοβολία. Ωστόσο, το επίπεδο έκθεσης είναι πολύ χαμηλό και θεωρείται ασφαλές τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Οι σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία το έχουν κάνει ακόμα πιο ασφαλές.
Πολλοί οδοντίατροι επιλέγουν ψηφιακές ακτινογραφίες, καθώς ο κίνδυνος είναι ακόμη χαμηλότερος από την προηγούμενη τεχνολογία ακτίνων Χ. Θα φοράτε επίσης μια μολύβδινη «σαλιάρα» στο μπροστινό μέρος του σώματός σας. Αυτό προστατεύει τα ζωτικά όργανα στο στήθος, την κοιλιά και τις περιοχές της πυέλου. Το κάλυμμα βοηθά στην αποφυγή της περιττής έκθεσης στην ακτινοβολία. Για όσους έχουν προβλήματα θυρεοειδούς, μπορείτε επίσης να πάρετε ένα κολάρο μολύβδου για να καλύψετε το λαιμό σας κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας.
Έγκυες γυναίκες και ακτινογραφίες
Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή πιστεύουν ότι είναι έγκυες δεν πρέπει να κάνουν ακτινογραφία. Παρόλο που ο κίνδυνος βλάβης στο αγέννητο παιδί σας είναι πολύ μικρός, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος. Για επισκέψεις ρουτίνας στον οδοντίατρο, συνιστάται να παραλείψετε την ακτινογραφία εάν είστε έγκυος.