Πρώιμα σημάδια της νόσου των ούλων

Ο αντίκτυπος της νόσου των ούλων δεν είναι μόνο πρόβλημα για την υγεία των δοντιών σας, αλλά και τη γενική σας υγεία. Η διατήρηση μιας υγιεινής ρουτίνας στοματικής υγιεινής και η παρακολούθηση των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων σας βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής σας υγείας. Ωστόσο, όταν έχετε ασθένεια των ούλων, θα χρειαστείτε πρόσθετη οδοντιατρική παρέμβαση για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας σε καλή κατάσταση. Παρακάτω είναι μερικές από τις πρώιμες αιτίες της νόσου των ούλων και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή.

Πρώιμα σημάδια της νόσου των ούλων

Η ουλίτιδα είναι η πιο πρώιμη μορφή ουλίτιδας. Είναι μια κοινή και ήπια μορφή ουλίτιδας που προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα, πρήξιμο και μερικές φορές αιμορραγία. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Η ουλίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας. Η πλάκα είναι κάτι που όλοι έχουν σε κάποιο βαθμό στο στόμα τους. Είναι πολύ κοινό και είναι το ασαφές φιλμ που βρίσκεται στα δόντια σας. Τα βακτήρια στην πλάκα αναμειγνύονται με τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε και δημιουργούν ένα επιβλαβές οξύ. Αυτά τα οξέα μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων.

Αιτίες της πρώιμης ουλίτιδας

Εάν η πλάκα και η ουλίτιδα αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια των ούλων. Τα παρακάτω είναι τα πρώιμα αίτια της νόσου των ούλων.

Κακή ρουτίνα στοματικής φροντίδας

Το να έχετε μια συνεπή και υγιεινή ρουτίνα στοματικής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τη στοματική σας υγεία. Αυτό απαιτεί να κάνετε τη δουλειά στο σπίτι, εκτός από την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για δύο λεπτά. Το οδοντικό νήμα είναι επίσης απαραίτητο και εάν χρησιμοποιείτε νήμα μόνο μία φορά την ημέρα, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα το βράδυ. Αυτό διασφαλίζει ότι θα απαλλαγείτε από τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει από την ημέρα. Τέλος, εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε μετά το φαγητό, χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα τριάντα λεπτά μετά το φαγητό για να απαλλαγείτε από τυχόν επιβλαβή βακτήρια μέχρι να μπορέσετε να βουρτσίσετε. Συνιστάται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για τις τακτικές οδοντιατρικές σας εξετάσεις. Μπορεί να χρειαστεί να πηγαίνετε πιο συχνά στον οδοντίατρο, ανάλογα με τη μοναδική κατάσταση της στοματικής σας υγείας, γι’ αυτό μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το τι είναι κατάλληλο για εσάς.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τη στοματική και τη γενική σας υγεία με διάφορους τρόπους. Είναι καλύτερο να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα λόγω των επιπτώσεών του στη λειτουργία του ιστού των ούλων σας. Το κάπνισμα μπορεί να κάνει το στόμα σας πολύ πιο ευάλωτο σε μολύνσεις, εκτός από το να κάνει τα ούλα σας πιο αδύναμα. Ένας από τους κινδύνους της στοματικής υγείας που σχετίζεται με το κάπνισμα είναι η πρώιμη ουλίτιδα.

Κακή Διατροφή

Η δίαιτα γεμάτη με επιβλαβή τρόφιμα, όπως καραμέλες, αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά και χυμούς μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στοματική σας υγεία. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συνδυαστούν με τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα σας που μπορεί να προκαλέσουν πλάκα. Η εστίαση σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωση λιχουδιών με μέτρο είναι το κλειδί.